مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
طیبه صابر
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
استراتژی‌های امتحان
هوش و استعداد شب‌های امتحاناستراتژی‌های امتحان
ارسال شده در تاریخ: 21 تیر 1392

مقدمه:

طی دوران تحصيل با انواع ارزيابی ها روبرو مي‌شويد. امتحانات متفاوتي که هر يک به نحوی به سنجش استعداد، توانایی و یادگیری شما می‌پردازند. بدیهی است که وظیفه اصلی شما کسب آمادگی است. هنگام امتحان وقتی دچار اضطراب می‌شوید تمام افکار مثبت در ذهن شما مسدود می‌شوند. اضطراب از امتحان غالبا ناشی از افکار منفی، به ویژه امکان شکست یا انجام ناجور کار است. بنابر این برای جلوگیری از این افکار به خود اطمینان دهید که برای امتحان آماده‌ايد. با موقعيت حاضر برخورد واقع‌گرایانه انجام دهید و نگذارید موقعیت کنونی زیر سایه احساسات و عواطف منفی شما از گذشته قرار گیرد. این کار به یادگیری مهارت و تمرین نیاز دارد. برای موفقیت در امتحان توصیه های زیر را رعایت نمایید:

 

استراتژی امتحان

 

 

õشب و روز قبل از امتحان: چیزی که در فکر شما می‌گذرد این است که موفق خواهید شد. بهترین نتایج را بدست می‌آورید. اما ممکن است باز هم قدری تردید داشته باشید. داشتن تفکر مثبت و دید خوش‌بینانه نسبت به نتیجه امتحان بهترین تأمین روانی برای استفاده از حداکثر تواناییها است. باید به خود بگویید من می‌توانم از عهده امتحانات برآیم. در ساعات آخر قبل از امتحان یک مرور کلی از یادداشت‌هاي خود داشته باشيد اما خود را با موضوعی که از آن اطلاع ندارید درگیر نکنید. این ساعات، هنگام فراگیری مطلب جدید و درنتیجه ایجاد اضطراب نیست.

õخوابيدن شب قبل از امتحان: برای کسب آرامش و دورکردن فکر امتحان بر روی تنفس خود تمرکز کنید. از عدد 100 به طور معکوس بشمارید و با هر دم یک عدد را بر زبان آورید و با هر  بازدم بگویید "آرامش". به این ترتیب به خواب عمیق و راحت خواهید رفت و صبح با روحیه‌اي شاداب می‌توانید سر جلسه امتحان حاضر شوید.

õصبح روز امتحان: اگر می‌خواهید آموخته‌های خود را مرور کنید صبح کمی زودتر از خواب برخاسته و عناوین موضوعات درسی را مرور کنید. به خود اجازه ندهید فکرتان از موضوع روخوانی مطالب پرت شده و متوجه افکار و خیالات واهی و ناراحت‌کننده‌ای چون قبول‌نشدن در امتحان شود. به نتیجه امتحان خوش‌بین باشید و لوازم‌التحریر لازم را با خود بیاورید. به خاطر جلوگیری از هر‌گونه تأخیری صبحانه را کمی زودتر بخورید و وقت باقیمانده تا امتحان را در نظر داشته باشید.

õرسيدن به محل امتحان: مطمئن باشید که امتحان در چه روز، ساعت و چه محلی برگزار می‌شود. مسلما دیررسیدن به محل امتحان تمام زحمات شما را بر باد می‌دهد. با رسیدن به محل امتحان از صحبت‌های بیهوده بعضی هم‌کلاسی‌ها دوری کنید. گاه در جریان همین حرفهای بیهوده سازمان فکر یک شخص برهم می‌ریزد و ذهنش متوجه نکات واهی و غیر‌واقعی می‌شود . در خود دید مثبتی نسبت به محل امتحان و صندلی که برای شما اختصاص داده‌اند ، ایجاد کنید. با خود نگویید اگر آنجا بود بهتر بود یا اگر در وقت دیگری امتحان برگزار می‌شد بهتر بود. همیشه و همه‌جا این آمادگی شماست که حرف اول را می‌زند. آمادگی و اطمینانی که جدای از محل امتحان و ساعت برگزاری آن باعث قبول شما می‌شود.

õخواندن راهنمايی‌ها: درست نخواندن نکات راهنما باعث زحمت و مشقت شما شده و در کل راندمان کاری شما را پایین می‌آورد. برای آنکه درست همان کاری را انجام دهید که از شما خواسته شده است باید مطمئن شوید نکات راهنما کاملا در ذهن شما نقش بسته‌اند.

õاستراحت بين پرسشها:  تمرکز در امتحان 2 تا 3 ساعته کار طاقت فرسایی است. از این‌رو برای داشتن حداکثر تمرکز باید توقف‌هایی در بین پاسخ‌دهی به هر یک از این پرسش‌ها برای خود قائل شوید. بعد از پاسخ‌گویی به اولین قسمت امتحان یا اتمام اولین پرسش خودکار خود را روی میز قرار دهید. چشم‌های خود را ببندید عضلات خود را شل کنید و بر روی تنفس خود تمرکز کنید. چند نفس عمیق بکشید این کار باعث شادابی مجدد شما از لحاظ بدنی و ذهنی می شود. توانایی شما در به‌ياد آوردن مطالب ، خلاقیت شما در پاسخ‌دهی و توانایی جسمانی شما تماماً از این وقفه‌های موقت ما‌بین پرسش‌ها استفاده خواهند برد.

õکنار آمدن با وقفه فکری: گاه در امتحان دچار وقفه فکری می‌شوید. ناگاه بر روی یک پرسش دچار حالت سردرگمی می‌شوید، تمرکز خود را از دست می‌دهید، چشم‌هایتان قادر به توقف بر روی کلمات نمی‌شود و دچار وحشت و اضطراب می‌شوید. در ابتدا قبل از هر چیز چشمهای خود را بسته و چند نفس عمیق بکشید. بر روی کاغذ چرک‌نویس مربعی کشیده ، در مرکز آن نکات اصلی پرسش را بنویسید. پس در هر یک از چهار گوشه مربع ایده‌هایی که در خصوص نکات اصلی دارید نوشته و سعی کنید این ایده‌ها را به هم مرتبط کنید. به تدریج با ارتباط دادن این ایده‌ها پاسخ نمایان می‌شود و می‌توانید پرسش مورد بحث پاسخ دهید.

õوحشت زدگی:در صورت وحشت‌زده‌شدن در جلسه امتحان چه باید کرد؟ به آرامی شروع به تنفس عمیق بکنید. تنها به تنفس خود فکر کنید، به آرامی با هر تنفس از عدد 10 تا 1 بشمارید. پس از شمارش اعداد چندین بار با خود بگویید "من از عهده امتحان بر می‌آیم ". در صورتی که حالتان بهتر نشد از مراقب جلسه اجازه گرفته و به دست‌شویی بروید . قدری راه رفتن و شستن صورت با آب سرد بسیار مفید خواهد بود و شما را به حالت عادی می‌گرداند.

آماده شدن قبل از امتحان بسیار کارساز است . این آمادگی شامل خواندن درس‌ها از یک سو و داشتن اعتماد به نفس و آمادگی روانی از سوی دیگر است.

õبرگه خود را بازبينی کنيد. اگر زودتر از وقت همه پرسشها را پاسخ دادید، در برابر وسوسه ترک امتحان مقاومت کنید. از وقت باقی‌مانده برای بازبینی جواب‌های خود استفاده کنید. حتی باید سربرگ امتحانی را هم بازبینی کنید تا از نوشتن نام و مشخصات مطمئن شوید . اشتباهات دستوری و غلط‌های املایی خود را رفع کنید. در پایان باید اطمینان یابید که پرسش‌های چند گزینه‌ای را به طور تصادفی نزده‌اید.

بعد از اتمام هر امتحان حتی اگر خراب شد ذهن خودتان را درگیر نکنید. 2 تا 3 ساعت استراحت کنید و بعد شروع به مطالعه امتحان بعدی نمایید. به هر حال امتحان برگزار‌شده و شما برای تغییر نتیجه کاری نمی‌توانید انجام دهید. تنها کاری که می توان انجام داد، شروع به مطالعه و مرور امتحان بعدی است.

اقدام کننده: پشتیبان
تعداد مشاهده: 1614