مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
مرضیه ذبیحی
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
فنون تربيت و مراحل زندگي كودك
4-کودک و نوجوان 1-کودک 5-کودک و خانواده 12-فنون تربیت کودکفنون تربيت و مراحل زندگي كودك
ارسال شده در تاریخ: 16 دی 1393

در آموزش فنون تربيت كودك مسائل اخلاقي مطرح است. اين آموزش مانند ديگر آموزش‌ها به تغيير رفتار فرد منجر مي‌شود. از اين رو بايد به نكاتي توجه داشت:

1- حدود اختيارات والدين و مربي در نظر گرفته شود.

2- والدين تا چه اندازه علاقه دارند كه در رفتارهاي تغييراتي را ايجاد كنند كه اين تغييرات منجر به بهبود روابط‌ آن‌ها با فرزندشان مي‌شود. تغيير رفتار با ارزش‌هاي خانواده و تغيير اين ارزش‌ها مواجه است؛ بنابراين بايد محدوديت‌ها و محاسن تمامي رفتارها مورد بحث و بررسي و تجزيه تحليل قرار گيرند.

شناخت فرهنگ خانواده و فرد

سه عامل در شناخت فرهنگ خانواده و فرد مهم است:

1- طبقه‌ی اجتماعي خانواده:

هر طبقه‌ی اجتماعي خانواده ارزش‌هاي خاص خود را دارد كه در طبقه‌ی اجتماعي ديگر وجود ندارد.  هدف از آموختن فنون تربيت كودك تغيير ارزش‌ها و رفتارهاي نامطلوب و جايگزين كردن رفتارها و ارزش‌هايي است كه والدين بايد در تربيت فرزندان‌شان به كاربرند تا رابطه‌اي بهتر از قبل با فرزندان داشته باشند. ارزش‌هايي كه در خانواده و اجتماع وجود دارد تغيير پذير است. با شناخت از ارزش‌هاي هر طبقه‌ی اجتماعي رفتاري را كه مناسب خانواده‌ها باشد جايگزين كرده و مناسب‌ترين رفتار را در آن خانواده قرار مي‌‌دهيم.

2- ساخت خانواده

منظور نوع زندگي است كه در نحوه‌ی زندگي كردن و روش‌هاي تربيت كودكان تأثیر زیادی دارد. دو خانواده‌ی شهري و روستايي مورد بررسي قرار گرفتند كه تفاوت‌هاي موجود به شرح زير است:

1- خانواده‌ی روستايي به كارهاي كشاورزي اشتغال دارند و رهبري خانواده به عهده‌ی پدر است؛ زيرا اقتصاد خانواده را پدر تعيين مي‌كند. مسئول تربيت فرزندان و كارهاي منزل، زن است.

گريه كردن زياد كودكان مخصوصاً پسران جايز نيست و مرد بايد غم‌ها را در دل خود نگه دارد. تنبيه كودكان به صورت جمعي و بدني است.

2- در خانواه‌ی شهري خانواده‌ها به كارهاي اداري و ساعات مشخص اشتغال دارند و اقتصاد خانواده بين زن و مرد تقسيم مي‌شود. كارهاي منزل و تربيت كودكان به عهده‌ی مرد وزن است. بروزدادن احساسات در مردان با گريه كردن جايزاست و تنبيه كودكان به صورت كلامي صورت مي‌گيرد.

3- خصوصيات شخصيتي والدين

براي شناخت بيشتر و بهتر خانواده‌ها و پي بردن به خصوصيات شخصيتي آن‌ها بهترين روش مصاحبه با افراد خانواده و مشاهده‌ی رفتار آن‌ها است. هنگام مصاحبه بايد سؤالات را به طور غيرمستقيم از افراد پرسيد تا جواب‌ها درست باشند.

بهتراست زماني كه خانواده‌ها مشغول كار و فعاليت و يا بحث سرموضوعي هستند مورد مشاهده قرار بگيرند.

براي مصاحبه و مشاهده و به دست آوردن اطلاعات بهتر، روش‌هاي زير پيشنهاد مي‌شود:

1- چه كسي در خانواده نقش رهبر و مدير را به عهده دارد ؟

2- تحصيلات پدر و مادر و شغل هركدام ؟

3- روابط اعضاي خانواده با يكديگر چگونه است؟ آيا همكاري وجود دارد؟ براي خواسته‌هاي يكديگر ارزش قائلند؟

4- درمنزل كودكان با چه وسايلي بازي مي‌كنند؟ آيا اسباب بازي به اندازه‌ی كافي وجود دارد يا خير؟

5- انتظارات والدين از فرزندان در چه حدي است؟

مراحل زندگي كودك

1- مرحله‌ی تولد تا 5 سالگي:

در اين مرحله كودك به خوبي قادر به اداره وكنترل كردن خود نیست و نيازمند حمايت والدين است. كودك با راه رفتن و سخن گفتن و دويدن به اطراف توجه ديگران را جلب مي‌كند و مي‌خواهد نظر والدين را متوجه خود كند تا به او توجه داشته باشند. كودك با سؤالاتي كه مي پرسد به شناخت مي‌رسد. او از مجهولاتي كه وجود دارد و به تنهايي نمي‌تواند به آن‌ها پاسخ دهد، از ديگران كمك مي‌گيرد و با پرسش‌هاي مداومي كه مي‌پرسد از اين مجهولات كم مي‌كند.

2- مرحله‌ی آموزشگاهي

اين مرحله از سن 6 و 7 سالگي آغاز مي‌شود. كودك ساعاتي را درآموزشگاه مي‌گذراند و مقداري از كارها كه به عهده‌ی مادر بوده به مدرسه محول مي‌شود. در اين مرحله كودكان مشكلات خود را كه در مدرسه به وجود مي‌آيد مانند برخورد معلم، دوست پيداكردن و مزاحمت‌هايي كه بچه‌ها ممكن است براي كودك ايجاد كنند در منزل براي والدين مطرح مي‌كند. گاهي جدايي از خانواده و حضور در مدرسه براي كودك سخت است و ممكن است منجر به فرار او از مدرسه شود.

بهتر است والدين دراين سنين فعاليت‌هايي مانند پوشيدن لباس و كفش و مرتب كردن اتاق را به كودك خود واگذاركنند و درباره‌ی مسائلي مانند نظافت، تحصيل، رعايت مقررات و موفقيت در زندگي با فرزندان خود گفت‌وگو كنند.

3- مرحله‌ی نوجواني

در هر دوره نيازهاي افراد متفاوت است. در مرحله‌ی كودكي بيشتر نيازها به جنبه هاي جسماني و رشدي معطوف مي‌شود؛ چون كودك است و درحال رشد است والدين بايد از نظرجسماني به كودك توجه لازم را داشته باشند.

درمرحله‌ی دوم علاوه بر نيازهاي جسماني نيازهاي عقلاني و نيازبراي فهميدن وجود دارد. دراين دوره كودك با پرسيدن سؤالاتي به نوعي شناخت مي‌رسد و احساس نياز مي‌كند.

در دوره‌ی نوجواني تا حدودي مي‌تواند نيازهاي جسماني خود را برآورده كند و بيشتر نيازهاي رواني و عاطفي مطرح است. در اين دوره اگر از نياز عاطفي و رواني تهي بماند مشكلاتي برايش به وجود مي‌آيد؛ بنابراين براي تربيت كودك بايد ازخصوصيات هر دوره آگاهي لازم داشت و بايد توجه كرد كه انتظارات والدين از نوجوان در حد معقول باشد.

تاریخ آخرین ویرایش: 14 اسفند 1393 - 14:20:36
اقدام کننده: واحد تولید محتوای کلینیک روان درمانی صبا
تعداد مشاهده: 1528