مقالات آموزشی

جانان محبوبی - سمانه خمسه ای

محمد رضا صنم یار- عطیه تقوی

جانان محبوبی - سمانه خمسه ای 

محمد رضا صنم یار

سمانه خمسه ای- سعیده باقری

 عطیه تقوی - سارا خواجه افضلی

مریم مرواریدی- هانیه میر

 

مشاورین حاضر در کلینیک
هانیه هژبری
زهره قره داشی
سیده زهره حسینی
الهام میرزایی
محبوبه دهقان نیری
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
مینا شعبان زاده
هانیه میر
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
محمدرضا صنم یار
دکتر روزبه شمسا
سیما سیفی
خودافشایی چیست؟
6- شخصیت 5-سبکها و مهارتهای ارتباطیخودافشایی چیست؟
ارسال شده در تاریخ: 15 بهمن 1393

خودافشایی به معنای گفتن چیزی درباره‌ی خود رابطه است. مانند «این مسأله نگرانم می‌کند». خودافشایی نشان دهنده‌ی قاطعیت در روابط است و تنها در این صورت است که حل مسائل امکان‌پذیر می‌شود. یک فن مؤثر در برابر افراد سطه‌گر است. خودافشایی رابطه را سازنده‌تر می‌کند.

افشا و تجارب آسیب‌زا:

برای اغلب ما بیان افکار و احساسات یک تجربه لذت‌بخش و توام با یادگیری است. اعتراف به اعمالی که مغایر ارزش‌های ما هستند اضطراب و استرس ما را پایین می‌آورند. متکلم بودن در یک جمع می‌تواند خوشایند باشد اما آشکار کردن افکار و احساسات فروخورده می‌تواند رهایی‌بخش باشد. رویارویی با افکار و احساسات اثرات بازداری آن را از بین می‌برد و سبب بازنگری در رویدادها می‌شود.

گاهی تجارب ما به قدری آسیب‌زا هستند که از صحبت کردن اجتناب می‌کنیم. اما این تجارب دردناک در قالب افکار تصاویر و احساسات ما بدون تمایل وارد می‌شوند و تلاش ما برای فرو نشانی آن‌ها اثر ندارد و بازداری باعث نشخوار ذهنی تغییرات فیزیولوژیک سلامت فرد را به خطر می اندازد، توانایی‌های فکری را تحت تاثیر قرار می دهد.

ترس از افشای خود و تماس اصیل، کم کم منجر به شکل گیری تاکتیک‌هایی می‌شود که از یک ارتباط اصیل پیشگیری می‌کند. به قول اریک برن بازی و یا از نظر دوانلو دفاع‌های تاکتیکی، باعث می‌شوند فرد به سمت ابراز غیر مستقیم نیازها روی آورد که در پایان رابطه با احساس نارضایتی طرفین همراه است.

پادزهر بازی‌ها و تاکتیک‌ها، خودافشایی است.

- انسان‌ها کم و بیش ظرفیت‌های محدودی برای گوش کردن دارند و خیلی اوقات بیان یک تجربه‌ی منفی آن هم برای یکی از نزدیکان ممکن است منجر به مخدوش شدن رابطه شود بر همین اساس و با توجه به میل انسان به بازگویی داستان تجارب خود، شکل گیری خدمات مشاوره‌ای روان‌درمانی در راستای پاسخ به چنین نیازی در انسان‌ها است.

- در شرایط آرمانی ما می‌توانیم تمامی افکار و احساسات خصوصی خود را با دیگران در میان بگذاریم اما این امر عملاً صادق نیست اصول زیر را در زمان خودافشایی در نظر بگیرید.

- اصل اول: اعتماد. فردی را بیابید که به او کاملاً اعتماد دارید.

- اصل دوم: گوش دادن بدون قضاوت شنونده. شنونده‌ای را بیابید که قضاوت ارزشی نکند.

- اصل سوم: شنونده‌ای را بیابید که توصیه و نصیحت نکند.

بهینه‌سازی خودافشایی:

- افشا ممکن است شکل دوستی‌ها را تغییر دهد.

- شنیدن آسیب‌های شما ممکن است برای شنونده خود یک آسیب باشد و شنونده را مجبور کند این آسیب را با فرد دیگری در میان بگذارد.

- انتظارهای شنونده ممکن است محتوای افشای شما را تحت تأثیر قرار دهد.

- انگیزه‌ی افراد برای افشای امور خصوصی‌شان همیشه خالص و مفید نیست.

- گاهی گفتن مشکلات ممکن است جایگزین نامناسبی برای عمل کردن باشد.

- فراموش نکنید با تمام فوایدی که افشا افکار و احساسات عمیق خود به شخص دیگر دارد، هیچ گاه نمی‌تواند جایگزین مشاوره و روان درمانی شود.

-بدیهی است یکی از کارکردهای مهم مشاوره و روان درمانی، افشا افکار و احساسات عمیق است که سبب ترجمه تجارب به زبان و دستیابی به بینش جدید نسبت به مسائل خود می‌شود. و در سایه این عمل مقابله سازنده با مشکلات امکان‌پذیر می‌شود.

 

منبع: خلاصه کتابسبک‌ها و مهارت‌های ارتباطی

اقدام کننده: واحد تولید محتوای کلینیک روان درمانی صبا
تعداد مشاهده: 6716