مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
مرضیه ذبیحی
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
زوج‌ درمانی چیست؟
جهت ایجاد مطالب مدیریت سایت ـ امیر علیزاده رهور مطالب مرتبط با صفحه اول سایت ـ مدیریتزوج‌ درمانی چیست؟
ارسال شده در تاریخ: 7 اردیبهشت 1402

زوج‌ درمانی چیست؟

زوج‌ درمانی نوعی از روان درمانی است که در آن، یک درمانگر با تجربه بالینی با زوج‌ها کار می‌کند و کمک می‌کند تا هر دو فرد درگیر در روابط عاشقانه، در رابطه‌شان بینش کسب کنند، ناسازگاری را حل کنند و رضایت از رابطه را با استفاده از انواع مداخلات درمانی بهبود بخشند.

گرچه روند زوج ‌درمانی ممکن است بسته به گرایش نظری درمانگر متفاوت باشد، اما همۀ زوج‌ درمانی‌‌ها شامل موارد زیرمی‌شوند:

  • تمرکز بر مشکل حاضر (مثل، مشکلات جنسی، اعتیاد به اینترنت، حسادت، خیانت و یا خشونت)
  • مشارکت فعال درمانگر در درمان رابطه دو نفر، به جای درمان هر فرد به طور جداگانه
  • مداخلات متمرکز بر راه حل و تغییر گرا در اوایل درمان
  • ایجاد اهداف قابل دسترسی و روشن برای درمان

اهداف زوج درمانی

همانطور که می‌دانیم زوج درمانی یک نوع روان درمانی است که در آن یک درمانگر به دو شخصی که در رابطه عاطفی با یکدیگر قرار دارند، طبق تجربیات و دانش بالینی خود مشاوره می‌دهد. یکی از مهم‌ترین اهداف زوج درمانی برطرف کردن مشکلات زن و مرد بصورت ریشه‌ای با استفاده از روش‌ها و راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز است. در طی جلسات زوج درمانی زن و مرد تمرین‌های ارائه شده از سوی متخصص را انجام می‌دهند و متخصص مربوط عواملی ک باعث بروز مشکلات در زندگی زن و مرد شده را شناسایی می‌کند.

یکی دیگر از این اهداف، ارتقاء و بهبود سطح کیفی روابط زناشویی است. در طی جلسات مشاوره، زوج‌ها مهارت گفتگوی موثر و روش‌های مذاکره را برای تعیین مشکلات ریشه‌ای خود یاد می‌گیرند. این موضوع باعث دستیابی زن و مرد به راه‌حل‌های مفید و موثر برای برطرف کردن مشکلاتشان می‌شود. همچنین هدف دیگر زوج درمانی آموزش مهارت‌های لازم زندگی و توانایی حل مسئله است. یادگیری برخی مهارت‌ها در طی جلسات زوج درمانی، تاثیر بسزایی در درک متقابل زن و مرد و افزایش همدلی بین آن دو دارد. از دیگر اهداف زوج درمانی می‌تاون به ایجاد صمیمیت بیشتر میان زوجین برای دستیابی به تفاهم و سازگاری است. جالب است بدانید تامین نیاز‌های اساسی برای رابطه جنسی بین زن و مرد و اشتراک گذاری رابطه فکری و عاطفی از دیگر اهداف زوج درمانی است.

 

 

زوج درمانی برای چه کسانی مناسب است؟

زوج درمانی برای هرگونه رابطه‌ای سودمند است، خواه طرفین در شرف ازدواج، نامزد یا ازدواج کرده، غیرهمجنس، همجنس‌گرا، جوان یا پیر باشند.

برای مثال، یک زوج اخیرا نامزد شده ممکن است مشاوره پیش از ازدواج را فرصتی ارزشمند برای رسیدگی به انتظارات از رابطه، قبل از ازدواج بیابند.

یک زوج دیگر که ۲۵ سال با هم بوده اند، ممکن است زوج درمانی را راهی موثر برای دوباره به دست آوردن احساسات هیجان انگیز و عاشقانه اولیه در رابطه‌شان بدانند.

زوج درمانی می‌تواند یک مشکل جاری را حل کند. از تشدید مشکلات جلوگیری کند یا به سادگی، یک «ارزیابی» را برای زوجینی که در حال تجربه یک دوره انتقال یا استرس زا هستند، فراهم نماید.

برای شرکت در زوج درمانی چه شرایطی لازم است؟

  • زوجین باید بدانند که همکاری، برای کسب موفقیت در این فرآیند حیاتی است.
  • هر دو نفر از زوجین  باید به اصلاح و یا تغییر رفتارهای ناکارآمد خود تمایل داشته باشند.
  • صداقت و پذیرا بودن احساسات، از اجزای ضروری این درمان است.

مراحل ارزیابی و درمان توسط زوج درمانگر چگونه است؟

  روان درمانگر معمولا یک فرایند ارزیابی وسیع را در طی ملاقات اولیه ترتیب می‌دهد

این فرایند ارزیابی زوج‌ها معمولا شامل جمع‌آوری اطلاعات دقیق در مورد مشکل ارائه شده و سپس ارزیابی مشاغل، سطح تحصیلات، اشتغال، اطلاعات رشدی دوران کودکی، تاریخچه والدینی، سابقه سوء مصرف مواد، عقاید مذهبی، سوابق رابطه‌ای زوجین و موارد پزشکی و قانونی و روانشناسی آنها تا به حالا، در قالب یک مصاحبه میباشد.

در مرحله بعد، روان درمانگر می تواند بهترین دوره‌ برنامه‌ریزی درمان را طراحی کند.

 از پرسشنامه ها و اندازه‌گیری‌های روانشناختی بیشتر، ممکن است در ابتدا یا هنگامی که نیاز شود در طول فرایند درمان استفاده شود.

منبع: سایت پزشک خوب

تاریخ آخرین ویرایش: 7 اردیبهشت 1402 - 17:02:45
اقدام کننده: شاهچراغی - واحدی
تعداد مشاهده: 227