مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
مرضیه ذبیحی
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
دفاع های روانی (بخش اول)
جهت ایجاد مطالب مدیریت سایت ـ امیر علیزاده رهور مطالب مرتبط با صفحه اول سایت ـ مدیریتدفاع های روانی (بخش اول)
ارسال شده در تاریخ: 5 تیر 1402

مکانیزم های دفاع روانی
 
مقدمه
  • اصطلاح دفاع اشاره به آن نوع شگردهای خاص روان دارد که احساسات را از حیطه خودآگاه به خارج ناخود آگاه می رانند. برای بیماران مهم است که بدانند چرا و چگونه دفاع های ناخودآگاه مانع آگاه شدن به احساسات ناخوشایندشان می شود. آنها در جلسه درمان بایستی به تدریج به این شناخت نایل شوند که در حقیقت ریشه بسیاری از اختلالات هیجانی آنها ناشی از دفاع ها و یا ترکیبی از دفاع های مسئله ساز و عواطف سر به مهر می باشد. دو تن از متخصصین حوزه روان تحلیلی یعنی آنا فروید و چارلز برنر تاکید داشتند که تقریبا هر چیزی ممکن است دفاع تلقی شود. عواطف می توانند لذت بخش و یا غیر لذت بخش باشند. به طور کلی آن دسته از عواطف غیر لذت بخشی که به مشکل منتهی می شوند به ظهور دفاع های غیر انطباقی کمک خواهد کرد. به طور معین عواطف غیر لذت بخش از دو محتوا تشکیل می یابد: احساس غیر لذت بخش به انضمام یک فکر آزاردهنده، که خبر از وقوع امری در آینده می دهد ((اضطراب)) یا به شکل آزاردهنده های احساس می کنیم یا فکر می کنیم اتفاقی در گذشته روی داده است ((عواطف افسرده)) دفاع ها آن دسته از اقدامات روانی هستند که طی قواعد خاصی مانع است آگاه شدن فرد به مضمون یا مضامین عاطفی غیر لذت بخش (تفکر ،احساس و یا هر دوی آنها) و مانع ورود آنها به حیطه هوشیاری می شوند.

تعریف دفاع و عواطف ناخوشایند

  • دفاع ها آن دسته از اقدامات روانی هستند که مضامین عاطفی ناخوشایند را از حیطه هوشیاری خود آگاه به بیرون می رانند.

 

راه انداز دفا ع
افراد بهنجار یا ''میانگین - قابل انتظار''
  • در افراد بهنجار، بروز یک هیجان بسیار قوی، موجب اضمحلال کارکردهای روانی تفکر، سازماندهی و تمرکز می شود. به لحاظ فنی عواطف را وقتی ''تروماتیک'' می خواند که کارکردهای ایگو به خصوص تفکر، سازماندهی و تمرکز را تحت تاثیر قرار دهد.

 

دفاع های خودآگاه در برابر دفاع های ناخودآگاه
  • نحوه عمل دفاع ها را می توان به عمل تنفس تشبیه کرد. معمولا در حالت عادی افراد به تنظیم عمل دم و بازدم خود ، آگاهی ندارند، اما میتوانیم عمدا تنظیم آن را در اختیار بگیریم . در واقع دفاع ها هم می توانند به شکل خودآگاه و هم به شکل ناخودآگاه عمل کنند؛ بنابراین انسان ها قادرند دفاع ها را عمدی و یا حتی بدون اینکه اطلاعی از آن داشته باشند (غیرعمدی)، به خدمت بگیرند. در ادبیات روان تحلیلی، دفاعهای خودآگاه و ناخودآگاه را با اصطلاحات متفاوتی از هم متمایز می کنند. به طور مثال اصطلاح سرکوبی به فراموشی از روی قصد، و واپس زنی به فراموشی ناخودآگاه اطلاق میشود. مشابه همین مورد، دروغ گویی به مفهوم هر نوع حرف دروغی است که از روی قصد باشد، و افسانه بافی به تحریف هایی اطلاق می شود که بدون آگاهی شخص رخ دهند.
دفاع های اصلی در برابر دفاع های فرعی
  • غالبا در بزرگسالان، اصلی ترین مکانیسم های دفاعی واپس رانی و جداسازی می باشد. طبق نظر سی برنر تمامی عواطف دو عنصر پایه ای دارند : عنصر احساسی و عنصر فکری. احساسات می توانند لذتبخش یا غیر لذتبخش و افکار می توانند خداگاه یا ناخودآگاه باشند . اصطلاح واپس زنی اشاره به پدیده ای دارد که روان در موقعیت های ناگوار به طور خودکار محتوای تفکر را از یک عاطفه به بیرون از حیطه خودآگاهی می راند. جداسازی نیز اشاره به آن نوع فعالیت روانی دا رد که احساس را به خارج از حیطه آگاهی میراند، و اساسا شامل افکار نمیشوند. بنابراین به طور کلی میتوان گفت سایر دفاع ها،نوعی ساز و برگ های دفاعی کمکی هستند که واپس زنی، جداسازی و یا هر دوی آنها را پشتیبانی میکند.
دفاع های انطباقی در برابر دفاع های غیرانطباقی
  • وظیفه درمانگر این است که با علنی کردن دفاع های مسئلهدار ، توجه فرد را به آنها جلب کند این تکنیک در روانکاوی مواجه سازی نامیده می شود.
دفاع های اضطراری در برابر دفاع های مزمن
  • غالبا افراد وقتی در شرایط اضطراری قرار میگیرند به دفاع ها روی می آورند . وقتی فرد با یک تهدید عاطفی ویرانگر روبهرو میشود خود را به هر دری خواهد زد تا از شر چنین عواطفی رهایی یابد . اما بعضی از مردم ، اقدامات دفاعی مزمنی دارند ، اغلب دیگران را سرزنش می کنند یا مدام حرف میزنند. برخی دفاع ها از دیرباز به طور خودکار در نیمه هوشیار جا خوش کرده اند و در مواجهه با موقعیت های مسئله دار سر از لاک خود بیرون می آورند.
دفاع های ساده در برابر دفاع های منشی
  • برخی از مکانیسم های دفاعی، ساده و مستقل هستند، مثل توجیه عقلی.
دفاع های منشی
  • فراگیر، مزمن و پیچیده هستند . این قبیل دفاع ها اغلب جنبه های دیگری به کارکردهای روانی می بخشند. با استفاده از یک دفاع منشی فرد میتواند نقش یک انسان مصلح را بسیار حیله گرانه بازی کند . آن دسته از افرادی که برای فرار از عواطف دردناک خود ، تلاش دارند در نقش یک معلم همه چیز فهم ظاهر شوند ، ممکن است مدعی درمان درمانگر خود باشند.
حل تعارض در برابر خصیصه بالندگی دفاع ها
  • اغلب دفاع ها برای مهار عواطف ناشی از تعارض های درونی روان به کار میآیند. اما به نظر می رسد بعضی از دفاع ها در شکل گیری ساختار روانی بهنجار سودمند هستند و ضرورتا برای خنثی کردن عواطف به کار گرفته نمیشوند. درون فکنی نوازش های آرامش بخش والدین در اوان زندگی ، طوفان های هیجانی دوران طفولیت را فرو می نشاند و به نظر میرسد این امر در رشد نیرومندی ایگو به خصوص قدرت تحمل عاطفی کودکان بسیار ضروری باشد.
دفاع علیه دفاع
  • دفاع ها می توانند هر نوع محتوی یا کارکرد روانی، از جمله تمایلات جنسی ، خواسته های خشونت طلبانه ، عذاب وجدان و درک از واقعیتها را از میدان خودآگاهی خارج سازند. گاهی یک دفاع حتی مانع آگاهی یافتن به حضور دفاع دیگر می شود ، به طور مثال مردی که عادت بزله گویی همیشگی خود را کوچک نمایی میکند. گرین سون میگوید، اگر چه بعضی از مردم به درمان مقاومت نشان می دهند ، اما هیچ وقت به آن اعتراف نمی کنند . وی این وضعیت را ((مقاومت در برابر مقاومت)) خوانده و آن را ناشی از دفاع می داند.
  •  

دفاع های روانی (بخش اول)

دفاع های روانی (بخش دوم)

دفاع های روانی (بخش سوم)

دفاع های روانی (بخش چهارم)

تاریخ آخرین ویرایش: 12 تیر 1402 - 18:40:41
اقدام کننده: شاهچراغی
تعداد مشاهده: 174