اصطلاح حافظه مفهومی کلی دارد و به آن گروه از جریانات روانی که فرد را به ذخیره کردن تجارب و ادراکات و یادآوری مجدد آنها قادر میسازد، اطلاق میشود.
بر این اساس گفته میشود که حافظه سه مرحله دارد: رمز گردانی ، اندوزش و بازیاب. مقصود از رمز گردانی تبدیل اطلاعات فیزیکی به نوعی رمز قابل قبول برای حافظه است .اندوزش عبارت است از نگهداری اطلاعات رمزگردانی شده و بازیابی فرآیندی است که از طریق آن اطلاعات به هنگام نیاز از حافظه فرا خوانده میشوند.
نگاه اجمالی
به نظر میرسد ما آدمیان هر چه داریم یا هر چه که هستیم از برکت حافظه (Memory) است. حافظه پدیدههای بیشمار هستی را در کل واحدی یکپارچه میکند. اگر نیروی پیوند دهنده و وحدتبخش حافظه نبود، هوشیاری انسان به لحظههای زندگیاش تجزیه میشد. مطالعات زیادی در حوزهی حافظه صورت گرفته و امروزه روانشناسان برای حافظه انواع مختلفی قائل هستند که سادهترین آن تقسیم حافظه به «حافظهی کوتاه مدت» (Short-Term Memory) و حافظهی بلند مدت(Long-Term Memory) است. اما حافظه در هر نوعش یک چیز مشترک دارد و آن «مراحل حافظه» هم در حافظهی کوتاه مدت و هم در حافظهی بلند مدت مراحل حافظه وجود دارند. اگر چه از لحاظ روانشناسی و زیست شناسی کارکردها و ساختارهای متفاوتی را شامل میشوند.
تاریخچه
حافظه از نظر فلسفهی کلاسیک یکی از تواناییها یا قوای ذهنی است. از این رو قرنها اعتقاد بر این بود که بعضی از مردم حافظهی بد و بعضی دیگر حافظهی خوب دارند. امروزه کمتر بر حافظه به عنوان قوای ذهنی تأکید میشود، بلکه تأکید بیشتر بر شرایطی است که رمزگردانی ، اندوزش و بازیابی را تسهیل میکند. نورمن (Norman,D.A) از روانشناسانی است که در نظریهی خود تحت عنوان پردازش اطلاعات در یادگیری بر اهمیت حافظه و مراحل آن تأکید دارد.
نقش و تاثیر در زندگی
همهی یادگیری ها نشانی از حافظه دارند. اگر ما تجربههایمان را به کلی فراموش میکردیم، نمیتوانستیم چیزی یاد بگیریم؛ چرا که در این صورت زندگی ما متشکل تجربههای گذرایی میشد که هیچگونه پیوندی بین آنها وجود نداشت و حتی از عهدهی یک مکالمهی ساده هم بر نمیآمدیم. برای ایجاد ارتباط با دیگران شما باید اندیشههایی را که میخواهید، بیان کنید و همچنین مطلبی را که چند لحظه پیش شنیدهاید، به یاد آورید. این مورد تنها یک مورد ساده از تأثیر حافظه در زندگی روزمره انسان است. روشن است در عظیمترین یافتههای علمی ، پیشرفتهای فنی و ... ردپای حافظه و تأثیر آن کاملا پیدا است.
مراحل اصلی حافظه
بسته به اینکه اندوزش مطالب برای چند ثانیه(حافظهی کوتاه مدت)یا برای مدت طولانیتری(حافظهی بلند مدت)مورد نظر باشد، شیوهی کار مراحل حافظه متفاوت خواهد بود. بطور کلی در مرحله رمزگردانی ، اطلاعات به شکل معینی یا به صورت رمز معینی در حافظه اندوخته میشوند.
رمز گردانی در حافظهی کوتاه مدت به صورت رمز صوتی ، دیداری و یا شنیداری است، ولی در حافظهی بلند مدت به صورت رمز معنایی است.
-
در مرحلهی اندوزش اطلاعات رمز گردانی شده در حافظه نگهداری میشوند. میزان مواد اندوخته شده بسته به نوع حافظه متفاوت خواهد بود. گنجایش حافظهی کوتاه مدت برای اندوزش مطالب
|