مقالات آموزشی

 

 

 

مشاورین حاضر در کلینیک
آتنا سادات میررجائی
آزاده امیر
فاطمه قانعی مطلق
مرضیه ذبیحی
میترا ضیایی عاقل
مریم مرواریدی
عطیه تقوی
محمدرضا سعیدی
محمد حسین سلمانیان
مینا شعبان زاده
هانیه میر
سمیه قاصری
حسین چم حیدری
جانان محبوبی
سمانه خمسه ای
محمدرضا ودادمفرد
سعیده باقری
سارا خواجه افضلی
محمدرضا صنم یار
سیما سیفی
دفاع های روانی (بخش سوم)
جهت ایجاد مطالب مدیریت سایت ـ امیر علیزاده رهور مطالب مرتبط با صفحه اول سایت ـ مدیریتدفاع های روانی (بخش سوم)
ارسال شده در تاریخ: 11 تیر 1402

مکانیزم های دفاع روانی

 فریب پرخاشگر

  • شما با توسل به ترفند تحریک جنسی و یا تملق و تمجید از شخصی که در دل شما ترس و وحشت نمیاندازد را فریب میدهید و ثابت میکنید که دیگر از او نمی ترسید. افرادی که پرخاشگر را فریب میدهند، احتمالاً از زمره ی افرادی هستند که در کنار آن، از دفاع های دیگری مثل وارونه سازی، بازداری قضاوت، مقابله با هراس، و کوچک نمایی استفاده میکنند. مزاحمت این دفاع در بین دختران جوانی که در صدد تصمیم برای انتخاب شریک زندگی آینده خودهستند، می تواند بلای خانمان سوزی برای آنها باشد.

تصعید والایش

  • با پرداختن به فعالیتهای ثمربخش که بخش اعظمی از آن به طور نمادین بیانگر تخیلات شما هستند در برابر تکانه های جنسی هولناک و یا تخیلات ویرانگر از خود دفاع می کنید. هیچکس اطلاعی از این تخیلات ندارد حتی خودتان. با این حال از میان این تخیلات با سربلندی و با گرایش های سالمی سر بیرون نخواهد آورد. والدین و معلمان تلاش دارند تا دانش آموزان مقاطع ابتدایی را به فعالیتهایی مانند، هنر، موسیقی ،ورزش یا مجموعهای از این فعالیتها علاقهمند سازند که عقل سلیم به ما میگوید پرداختن به آن برای کودکان مفید است. کار درست هم همین است که تمامی این فعالیت ها از کانال تخیلات جنسی و پرخاشگری عبور می کنند.

تحریک

  • شما دیگران را وادار به انجام رفتار می کنید که دلتان می خواهد با شما آنگونه رفتار کنند. اگر آنها کنارتان می خوابند به خاطر این است که شما تخیلات جنسی را در آنها پیدا کرده اید. اگر آنها صدمه ای به شما می زنند به این دلیل است که دیگران را به رنج کشیدنتان وادار می کنید؛ تمام این کارها احتمالاً برای تنبیه خودتان طراحی میشود تا از بار گناهانتان بکاهد. 

نشخوار ذهن

  • شما در تلاش برای حل مساله ای به تجزیه و تحلیل های افراطی دست می زنید، اما در عمل از محدوده آگاهی تفکرات و احساسات مرتبط دور شده و تنها به بازبینی همان تفکرات آغازین می پردازید. در اصل افکار را با دور باطل در ذهن خود پیچ و تاب می دهید.  

 رفتار مقابله با هراس

  • شما دقیقاً از آنچه که واهمه دارید به آن رو می آورید تا به خودتان ثابت کنید که از آن هراسی ندارید.

اجتماعی شدن و فاصله گیری

  • شما از مهارت های اجتماعی خود برای منحرف ساختن افکارتان استفاده میکنید. اگر افسردگی به سراغتان آمد، برای فرونشاندن احساس های ناخوشایند ناشی از آن، خود را غرق فعالیت های اجتماعی می کنید و یا اگر مشکلی در عزت نفس دارید تلاش می کنید خود را متقاعد سازید کسان ی هم هستند که شما را دوست دارند.  افرادی که در برقراری روابط شیئی مضطرب میشوند معمولاً از متغیر فاصله گیری به عنوان یک دفاع استفاده می کنند. آنها گاهی به آنچه که من از آن به عنوان ستارههای دنبالهدار یاد میکنم شباهت دارند. آدمهایی که از الگوی  ارتباطی ستاره های دنباله دار تبعیت میکند، اساساً دارای ساختار شخصیتی مرزی هستند . چنانکه ستاره های دنباله دار واقعی به هنگام حرکت در مسیر خود با نزدیک شدن به خورشید، گرم ؛ و وقتی از آن فاصله می گیرند و به فضای لایتناهی میروند سرد می شود، افرادی نیز با خصوصیت ستارههای دنبالهدار یافت میشوند که در چرخه روابط خود با دیگران سرد یا گرم می شوند. آن ها وقتی پای ارضا تمایلات جنسی و خودشیفتگی هایشان می رسد  روی گرم خود را نشان می دهند و از تنهایی فاصله میگیرند . به هر حال دیر یا زود با پشت کردن به کسانی که به آنها علاقه مند بودند، تغییر وضعیت میدهند و حداقل برای مدتی آفتابی نمی شوند، یا ممکن است بعد از مدتها دوباره سر و کله شان پیدا شود. تعداد دیگری از مردم شبیه سیاره ماه هستند: این قبیل افراد اغلب دارای تیپ اسکیزوییدی و باساختار شخصیت مرزی هستند که از مکانیسم دفاعی حفظ (فاصله ثابت) استفاده میکنند. آنها به لحاظ هیجانی مستمراً فاصله خود را از دیگران حفظ می کنند. اجتماعی شدن آنها تا محدوده مدار ثابتی است و تنها به منظور رفع برخی از نیازهای موضوعی خود مث رفع گرسنگی آن هم با حفظ فاصله معینی به اجتماع نزدیک می شوند.

غریزی کردن یکی از کارکردهای ایگو 

  • شما معنای جنسی یا خشن به یکی از کارکردهای ایگو الحاق می کنید تا متوجه احساسات متعارض خود درباره خواستههای سایق نشوید. اگر شما عملی را به چیزی مانند موضوعات جنسی تحریف کنید و از جنسی سازی استفاده می کنید، که البته به آن (شهوانی سازی) یا (لیبیدو نال سازی) هم گفته می شود. همینطور که اگر یکی از کارکردهای ایگو را به موضوعات خشن مبدل سازی کد آن وقت به (پرخاش سازی) مبادرت نموده اید. مردانی که با غرور ادعا می کنند تعمیرات مکانیکی خودرو ''حرفه اهای مردانه ‘’ است و به خوبی از پس آن برمیآیند ، اساساً خود را در زمره ‘’یکی از همان مردان ‘’ جا زده و با این کار قصد دارنداضطراب مردانگی خود را تخفیف دهند.

 بازداری یکی از کارکردهای ایگو

  • از آنجا که شما به یکی از کارکردهای ایگو (از قبیل هوش ، تفکر انتزاعی و یا گفتار) به طور نمادین معنایی جنسی یا خشن بخشیده اید، ممکن است آن کارکرد با خواستههای سوپرایگوی شما تضاد پیدا کرده و باعث ایجاد احساس گناه، اضطراب و یا عواطف افسرده در شما شود. بنابراین ذهن شما با تعطیل کردن فعالیت آن کارکرد ایگو مانع از این می شود تا عواطف ناخوشایند به تجربه درآیند.

کار

  • وقتی کار کردن معنای نمادین به خود بگیرد، روان مسیر رشد خود از بازی به سمت کار را بازداری می کند، به عبارت دیگر بازگشت دفاعی به سمت فعالیتهای لذ تبخش بسیار آنی انجام می پذیرد. نماد «کار=از دست دادن پدر» بطور ناخودآگاه پسر را واداشته بود تا کارکرد کار را تعطیل کرده و به دنیای خیال و اعمال لذت بخش آنی بازگشت کند.

آرمانی ساختن 

  • شما از فرد به خصوص این تصویر را دارید که مهمتر از هر شخص دیگری است، اما چنین چیزی حقیقت ندارد افراد به دلایل زیر ممکن است یک شخص را آرمانی سازی کند. فرافکنی خودشیفتگی برای فرونشاندن احساس شرم از بی کفایتی خود ؛ پیوند تصاویر’’ بزرگ پندا ری خود ‘’ با ‘’تصورات آرمانی از والدین’’: این قبیل افراد با بزرگ نشان دادن خود ، دیگران را به اشتباه انداخته و گزافهگویی هایی تحریف شده ای از ارزش های دیگری دارند. عشق ورزی، به منظور تجربه نکردن ناملایمات زندگی ؛ و در نهای انتقال : آنها شخص دیگری را در حدی می بینند که دارای خصوصیات یک والد بوده و در مقام کودک آن  را آرمانی میسازند، تا از این طریق ناملایمات اخیری که با والدین خود داشته اند به بوته فراموشی بسپارند شما فکر می کنید که فرد مقابل قابل تحقیر است ،اما در اصل چنین نیست. تصور شما بر این است که هر قدر او را تحقیر کنید ، عزت نفس شما ارتقا خواهد یافت. هرچند بی ارزش سازی می تواند بسیار زیرکانه انجام پذیرد اما این حالت با گذشت چند جلسه درمان خود را نشان میدهد. معمولا این قبیل بیماران به رغم پیشرفتهای قابل ملاحظهای که در درمان رخ می دهد شکایت دارند که جلسات درمان کمکی به آنها نکرده است.

شوخی

  • شما پیرامون موضوعی سر شوخی را باز می کنید تا مجبور نشوید به آنچه شما را آشفته کرده فکر کنید.

عینی سازی

 

  • شما دست از تفکرات انتزاعی بر می دارید و در عوض به جستجوی دلایل عینی یا علت های فیزیکی هستید. به طور مثال به جای اینکه به اختلالات ارتباطی که باعث آشفتگی حال شما شده است توجه داشته باشید،" فعل و انفعالات شیمیایی مغز" را مسبب مشکلات خود میدانید، یا علاق همند هستید پای ویروسی را به میان بکشید.

نا همانند سازی 

  • شما تلاش میکنید تا شبیه فرد به خصوصی نباشید، غالبا این فرد مادر یا پدر تان هست.

ریاضت کشی (انزوا) 

  • شما از ارتباط با انسان ها می گریزید تا مبادا روزی به خاطر زوال ارتباط و یا انتقاد شدن توسط آنها پریشان خاطر شوید. به عبارت دیگر به نظر میرسید ریاضت کشی سپری بود که او را در برابر اضطراب،خشم و شرمی که در برخورد با جنس زنان تجربه میکرد ، مصون نگه می داشت.

ترجیح همجنس خود

  • با چسبیدن به (رفیق) همجنس خود، اضطراب های حاصل از علاقه به جنس مخالف را فرو می نشانید. پیچیدگی موضوع و تفاوت این دفاع با اختلال  رجحان همجنس بازی باعث شده است بسیاری از محققان علاقه مندی خود را به آن نشان دهند. ظهور این عملیات دفاعی در دوره نهفتگی و نوجوانی امری عادی است و در این سنین افراد تمایل دارند صرفاً گرد دوستان همجنس خود جمع شوند تا از اضطراب هایی که عمدتاً معطوف به جنس مخالف است دور باشند. این دفاع در بین مردان متاهل نیز می تواند دیده شود، به طور مثال بعضی از مردان به جای اینکه تعطیلات را با اعضای خانواده خود باشند، ترجیح میدهند با رفق ای خود به ماهیگیری رفته و به آنها خوش بگذرانند.

 

دفاع های روانی (بخش اول)

دفاع های روانی (بخش دوم)

دفاع های روانی (بخش سوم)

دفاع های روانی (بخش چهارم)

تاریخ آخرین ویرایش: 12 تیر 1402 - 18:39:45
اقدام کننده: شاهچراغی
تعداد مشاهده: 119